Programul 5.8 - Cooperare europeană și internațională;
Subprogram 5.8.1 - Orizont Europa, Premiere Orizont Europa – Instituții
Clădiri pozitive energetic bazate pe surse regenerabile integrate
Scurta descriere a proiectului premiat:
Titlu: Renewable ENergy-based Positive Homes
Pagina oficiala: https://renplushomes.eu/
Obiective:
Proiectul RENplusHOMES are un număr de 22 de parteneri, si un buget total de aprox 6 milioane EURO pentru o perioadă de 3,6 ani. Proiectul vizează dezvoltarea unei metodologii general valabile privind Casele Pozitive Energetic (clădiri rezidențiale care prezintă surplus de energie provenită din surse regenerabile), pentru a facilita tranziția către un viitor neutru din punct de vedere climatic. În scopul creării de clădiri holistice cu energie pozitivă, RENplusHOMES va dezvolta și/sau moderniza tehnologii cheie în cadrul site-urilor pilot din proiect, cu grad mare de replicabilitate și durabilitate. Astfel, UTCN își propune un obiectiv ambițios și de mare impact, dezvoltarea și implementarea în site-ul pilot, a unor soluții hardware inovative precum: structură geotermală – implementată pentru prima dată la o clădire deja existentă și panouri fotovoltaice integrate în fațada clădirii, rezultate din panouri reciclate și care să îndeplinească și funcția de umbrire; toate acestea în scopul de “a avea clădiri” cu un impact net pozitiv asupra mediului și care să reducă drastic emisiile de gaze cu efect de seră.
Descrierea activităților finantate prin PN-IV-P8-8.1-PRE-HE-ORG-2023-0143, 52PHE:
- Fidelizarea tinerilor cercetători, creșterea potențialului de cercetare al colectivului de lucru și posibilitatea de a menține și chiar a crește în continuare implicarea în proiecte internaționale, în prezent, avem 4 proiecte Orizont Europa în derulare, pe teme conexe: integrare surse regenerabile în clădiri, clădiri inteligente interactive cu rețeaua, eficiență și tranziție energetică.
- Participarea la stagii de cercetare (la universități din țară sau străinătate), la conferințe științifice sau workshop-uri, vor permite membrilor echipei, precum și tinerilor cercetători să câștige experiența necesară în munca de cercetare.
- În vederea creșterii impactului publicațiilor și a vizibilității universității, în cadrul proiectului se va viza publicarea în jurnale ISI sau BDI, precum și participarea la conferințe de profil.
- Achiziționarea unui sistem performant de senzori care să permită preluarea și monitorizarea eficientă a datelor de la structura geotermală și de la panourile fotovoltaice. Acesta va fi integrat în sistemul de management energetic existent al clădirii, permițând astfel vizualizarea datelor în timp real.
Rezultate atinse in anul I de implementare:
- Participarea la 2 conferințe internaționale și 2 articole publicate indexate ISI și BDI:
Roxana -Valentina Briscan, Ciprian Forț, Simona Vlad, Denisa Șteț, “Prototip pentru aplicații de telemedicină în cadrul caselor pozitiv energetice pentru îmbunătățirea accesibilității la îngrijirea medicală”, 9th International Conference on Advancements of Medicine and Health Care through Technology – MediTech 2024, 30septembrie – 2 octombrie, Cluj-Napoca, România, IFMBE Proceedings Series – MediTech 2024.
Timea Farkas, Andrei Ceclan, Levente Czumbil, Dan D. Micu, “Viitor Sustenabil într-un Campus Universitar: O Analiză Cuprinzătoare a Emisiilor de CO2 și un Plan de Acțiune”, 7th International Conference on Smart Energy Systems and Technologies, SEST 2024, 10-12 Septembrie, Torino, Italia, https://ieeexplore.ieee.org/document/10694227.
- Participare la 1 vizită de lucru la Institutul Catalan de Tehnologia Construcțiilor, Barcelona, Spania, 4-8decembrie 2024
- Acodarea a 3 burse de cercetare