Programul 5.8 - Cooperare europeană și internațională;
Subprogram 5.8 - Orizont Europa, Premiere Orizont Europa – Instituții

Clădiri interactive eficiente de tip SMART-GRID

Perioadă implementare

29.01.2024 – 31.12.2025

Finanțator

UEFISCDI

Echipa de implementare

Mai multe detalii aici.

Director de proiect

Prof. Dr. Ing. Dan D. Micu

Scurta descriere a proiectului premiat:

Titlu: Smart Grid-Efficient Interactive Buildings

Pagina oficiala: https://www.evelixia-project.eu/

Obiective:

UTCN își propune în cadrul acestui proiect un obiectiv ambițios: dezvoltarea de noi soluții de surse regenerabile, capabile să extindă flexibilitatea și potențialul de auto-sustenabilitate al clădirilor: perete geotermal și panouri fotovoltaice rezultate din panouri reciclate și care să îndeplinească și funcția de umbrire. Testarea și validarea acestor soluții la nivelul proiectului, permit implementarea lor la scară largă și conduc la creșterea vizibilități UTCN, precum și la creșterea sustenabilității participării UTCN în proiecte cu finanțare europeană.

Descrierea activităților finantate prin PN-IV-P8-8.1-PRE-HE-ORG-2023-0143, 56PHE:

  • Impulsionarea cercetătorilor cu experiență, dar mai important păstrarea și motivarea tinerilor cercetători din echipă, prin acordarea unor burse de cercetare. Aceasta va avea ca impact fidelizarea tinerilor cercetători, creșterea potențialului de cercetare al colectivului de lucru și posibilitatea de a menține și chiar a crește în continuare implicarea în proiecte internaționale (în prezent, există 4 propuneri de proiect depuse și aflate în evaluare și alte 2 proiecte HORIZON aflate în curs de elaborare, pe teme conexe: integrare energii din surse regenerabile, decarbonizare, eficiență energetică, managementul energiei în comunități locale).
  • Echipa UTCN intenționează să elaboreze propuneri de proiecte în calitate de coordonator, prin implicarea unor colaboratori și din alte departamente ale universității pentru a putea oferi o abordare multidisciplinară în cadrul direcțiilor de cercetare țintite de UE. Aceste acțiuni vizează dezvoltarea resurselor umane implicate în scrierea proiectelor, precum și calitatea proiectelor elaborate.
  • În vederea creșterii impactului publicațiilor și a vizibilității universității, în cadrul proiectului se va viza publicarea în jurnale ISI sau BDI, precum și participarea la conferințe de profil.

Rezultate atinse in anul I de implementare:

  • 1 articol publicat în jurnal ISI cu factor de impact
  • 2 articole publicate la conferințe internaționale indexate ISI și BDI:
    1. A.G. Berciu; D.D. Micu; E.H. Dulf, “Enhancing Electricity Consumption Forecasting with Artificial Intelligence on Small Datasets: A Comparative Study”, 18th International Conference on Control, Automation, Robotics and Vision (ICARCV)12-15 December 2024, Dubai, EAU.
  • 1 bursa de cercetare